Menanam bakau
- Aktiviti
bermula pada pukul 7.00 agi, PEWANIS menerangkan kepentingan hutan paya
laut kepada para pelajar dengan menggunakan boards. Antara kepentingan yang ditekankan ialah menjadi
pusat pembelajaran, habitat flora dan fauna, dan banyak lagi.
- Waktu
penanaman air tengah pasang.
- Mereka
berjaya menanam sebanyak 50 pokok bakau dan masing-masing sibuk
mengambil gambar bersama untuk diabadikan dalam ingatan.
- Kehadiran
PIFWA adalah seramai 12orang sahaja untuk turut sama membantu PEWANIS
berkongsi ilmu penanaman dan semaian anak benih bakau.
- Kehadiran
dari penasihat PEWANIS juga turut hadir bersama iaitu WWF-Malaysia untuk
melihat cara semaian anak benih bakau, penerangan jelas telah
disampaikan oleh Encik Ilias sendiri dan ahli PIFWA yang lain.
- Sebelum
acara semaian benih,PIFWA sempat berkongsi ilmu berkaitan hubungan
nelayan dengan pokok bakau dimana memainkan peranan penting untuk
kehidupan air dimana pokok bakau sebagai pelindung sewaktu ancaman dari
haiwan yang besar,
- PEWANIS
sempat bersoal jawab dengan PIFWA dimana untuk menambahkan ilmu PEWANIS.
- Kehadiran
suami pewanis juga turut untuk belajar cara semaian anak benih bakau dan
dapat dilakukan bersama ahli PIFWA.
- Pembelajaran
anak benih bakau tamat dengan makan tengahari di kuala baru.
Pada pukul 2.00 petang aktiviti demo
kerepek dijalankan. Membuat
kerepek pisang
- PIFWA memulakan untuk memberikan sumbangan
berbentuk wang tunai kepada PEWANIS serta cenderahati untuk PEWANIS.
- PEWANIS turut menyumbangkan kerepek pisang,
Key-chain dan beg serbaguna kepada setiap ahli PIFWA yang hadir.
- PEWANIS
telah menyediakan beberapa kilogram pisang nangka putik untuk kumpulan
ini.
- Kupas
kulit pisang adalah perkara pertama yang perlu dilakukan, selepas itu
pisang tersebut direndam beberapa minit didalam air bagi menghilangkan
getah. Kemudian dibilas dengan air dan ditoskan.
- Selepas
ditoskan, pisang tersebut disagat sebiji demi sebiji. Proses menyagat
adalah proses yang paling sukar untuk dilakukan. Hanya mereka yang
berkemahiran yang dibenarkan memberi tunjuk ajar kepada peserta. Hasil
sagatan mestilah tidak terlalu nipis atau terlalu tebal. Ini bagi
mengelakkan kerepek mudah hancur dan tidak rangup.
- Kemudian, pisang-pisang yang telah disagat digaul
sebati dengan sedikit tepung beras, garam dan air gula dan ditoskan
sekali lagi agar ia melekat sekata.
- Sementara ditoskan, minyak dipanaskan kepada suhu
yang sepatutnya dan kemudian pisang-pisang tersebut digoreng sehingga
berwarna keemasan.
- Akhir sekali, selepas pisang tersebut garing, ia
diangkat, ditoskan minyak selama dua minit dan disejukkan seketika di
bawah angin. Selepas sejuk, maka kerepek-kerepek pisang tersebut
dihidangkan kepada para peserta.
- Mereka turut tidak melepaskan peluang dan mencuba
semua proses ini dari awal sehingga akhir dan amat berpuas hati dengan
hasilnya.
|
No comments:
Post a Comment